Kehonkoostumusmittaus on helppo tapa selvittää oma terveydentila. Ihmisen keho jaotellaan usein rasvattomaan ja rasvalliseen painoon. Rasvaton paino selviää, kun vähennetään rasvan kilomäärä kokonaispainosta. Kehonkoostumusmittauksella voi saada tarkan tiedon oman kehon lihasten, rasvan ja luuston osuuksista oman kehon kokonaispainoon verraten.
Mittaustuloksen avulla voidaan todeta esimerkiksi painon pudottamisen tai painon laskun määrällinen tarve, eli ali- tai yliravitsemustila. Kehonkoostumusmittaus on myös paras tapa tarkastella lihasmassan kasvua ja kehitystä. Erityisesti harjoittelun vaikutuksia voi helposti seurata kehonkoostumusmittauksella. Sen lisäksi mittauksella voi arvioida luuntiheyttä.
Kehonkoostumusmittaus antaa siis todella paljon ja monipuolista tietoa ihmisen terveydentilasta. Tätä tietoa voi hyödyntää jokaisessa elämänvaiheessa parhaalla mahdollisella tavallaan. Kehonkoostumusmittaus tulokset saa aina mukaan heti mittauksen jälkeen.
Mitä kehonkoostumusmittaus kertoo?
Aikuisella ihmisellä luuston osuus on noin 15% kokonaiskehonpainosta. Normaalipainoisella aikuisella naisella lihaksia on noin 35% kehonpainosta ja miehillä vastaava luku on noin 40%. Rasvaprosentin tulisi olla aikuisella naisella 25-33% ja miehellä 13-18%. Iäkkäämmällä ihmisellä kehon rasvaprosentin kuuluu olla suurempi kuin nuoremmalla.
Luuston paino säilyy koko aikuisiän ajan suunnilleen saman painoisena. Sen sijaan rasvan ja lihasten määrään ja keskinäiseen suhteeseen voi jokainen vaikuttaa omia liikunta- ja ravintotottumuksia muuttamalla tai ylläpitämällä.
Miten kehonkoostumusmittaus tehdään?
Kehonkoostumusmittaus on nopea ja helppo tehdä. Mittaus voidaan suorittaa useimmille aikuisille ihmisille.
Raskaana olevalle mittausta ei suositella. Kehonkoostumusmittaus on kyllä turvallista myös raskaana ollessa, mutta mittaustulokset ovat tällöin vääristyneet. Suositus on mennä kehonkoostumusmittaukseen vasta synnytyksen jälkeen.
Mittausta varten tulee molempien käsien ja jalkojen olla ihokontaktissa mittauslaitteeseen. Tämän vuoksi kehonkoostumusmittausta ei valitettavasti voi suorittaa, mikäli henkilöllä on raajaproteesi. Kehonkoostumusmittaus edellyttää myös perusterveyttä, eli kuumeisena tai vatsataudissa ei kannata mittausta suorittaa, koska nestetasapainon tulokset ovat tällöin erilaiset kuin terveenä ollessa. Lisäksi mittaus on varmuuden vuoksi kiellettyä henkilöiltä, joilla on sydämentahdistin tai muu kehoon implantoitu lääkinnällinen laite. Kehonkoostumusmittauksen onnistuminen edellyttää seisomista yhden minuutin ajan. Tarvittaessa mitattavaa henkilöä voidaan tukea vaatteiden kohdalta.
Katso tarkemmat ohjeet kehonkoostumusmittauksen suorittamiseen tästä.
Kuinka paljon kehonkoostumusmittaus maksaa ja kuinka luotettavia kehonkoostumusmittaus tulokset ovat?
Kehonkoostumusmittauksen hinta vaihtelee paljon käytettävän laitteen ja mittauspaikan perusteella. Jotkin kunnat tai oppilaitokset, sekä kuntokeskukset tarjoavat usein kehonkoostumusmittauksia. Kannattaa huomioida hinnan lisäksi myös se, millaista kehonkoostumuslaitetta tutkimuksessa käytetään.
Kehonkoostumusmittauksen luotettavuus vaihtelee käytetyn laitteen mukaan. Ammattikäyttöön tarkoitetut laitteet ovat kaikkein luotettavimpia ja se usein näkyy myös hinnassa. Joillain paikkakunnilla on nykyään myös itsepalvelupisteitä, jonka ansiosta kehonkoostumusmittaus on halvempaa, vaikka käytetään markkinoiden parasta mittauslaitetta. Tarkista tästä lähin paikkakunta kehonkoostumusmittaukseen.