Vähennä ruokahävikkiä – Katso herkullinen kinkkupiirakka resepti

Ruokahävikki on vakava ongelma, johon kaikilla on mahdollisuus vaikuttaa omalla toiminnallaan. Välillä jääkaappiin meinaa jäädä avattuja purkkeja tai pieniä juustonkantoja, sekä keittiötasolle yksittäisiä vihanneksia. Nämä kaikki ainesosat on hyvä käyttää ajoissa esimerkiksi suolaisen piirakan tekoon. Mikä ihanan maistuva tapa vähentää ruokahävikkiä!

Mitä tarkoittaa ruokahävikki?

Ruokahävikki tarkoittaa ruokaa, joka on aluksi ollut syömäkelpoista, mutta päätyy kuitenkin lopulta jätteeksi. Ruokahävikki aiheuttaa täysin tarpeetonta ympäristökuormitusta, koska ruoka on jo tuotettu ja siihen liittyvät päästöt ovat syntyneet turhan takia, jos käyttökelpoinen ruoka päätyy jätteeksi.

Suomessa koko ravitsemusalan, eli kotitalouksien, ravitsemuspalveluiden, kauppojen sekä teollisuuden yhteenlaskettu ruokahävikin osuus on noin 10–15 % koko tuotannosta. Tämä ruokahävikin määrä on siis yhteensä noin 335–460 miljoonaa kiloa vuodessa, eli noin 80 kg per asukas. Tästä määrästä 32% syntyy kotitalouksissa, eli jokaisen oman jääkaapin tai keittiötason kautta. Kotitalouksissa ruokahävikkiä tulee eniten vihanneksista, marjoista sekä hedelmistä.

Lukuina esitettynä ruokahävikkiä syntyy valtavan kuuloinen määrä. Tähän voi jokainen itse vaikuttaa, koska lopulta kotitalouksien ruokahävikki koostuu jokaisen ihmisen tekemistä valinnoista. Yritetään siis jokainen tehdä parhaamme, ettei haaskata hyvää ruokaa. Valmista esimerkiksi alla olevan reseptin avulla herkullista hävikkiraaka-aineista valmistettua kinkkupiirakkaa.

Kaikkea mitä kaapista löytyy – Kinkkupiirakkaohje

Tässä ohjeessa on käytetty jääkaapista löytyneitä elintarvikkeita, joita uhkasi ruokahävikiksi joutuminen. Piirakkaan voi käyttää oman jääkaapin sisällön mukaisesti myös muita raaka-aineita. Maukkaista aineksista syntyy maukasta piirakkaa.

Ainesosat

Pohja

2 dl kaurahiutaleita

1 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

½ tl suolaa

70g voita

½ dl maitoa

Täyte

100 g kinkkua

pala purjoa

1 pieni punasipuli

2 kananmunaa

1 prk kermaviiliä tai vaihtoehtoisesti 2 dl kermaa

100 g aurajuustoa

3 rkl Koskenlaskija ruoka cheddaria

½ tl Herbamare-yrttisuolaa

Päälle

Mozzarellajuustoraastetta maun mukaan 0,5-2 dl

Valmistus

  1. Laita uuni lämpenemään 200°C.
  2. Sekoita pohja-aineet keskenään ja painele voilla voidellun piirakkavuoan pohjalle.
  3. Pilko purjo ja punasipuli pieneksi hakkeeksi tai isommiksi viipaleiksi maun mukaan.
  4. Sekoita kaikki täyteainekset keskenään ja kaada piirakkapohjan päälle.
  5. Ripottele juustoraastetta pinnalle maun mukaan.
  6. Paista uunin keskitasolla 200°C noin 30 minuuttia tai kunnes juustoraaste on kauniisti ruskettunut.

Maistuvia ruokahävikin vähentämishetkiä!